Καλώς Ορίσατε στα Μεταλλικά Κτίρια Σταμούλης

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ερωτήσεις που γίνονται συχνά για τις κατασκευές μας

Είναι τα σύμμεικτα κτίρια φθηνότερα από τα συμβατικά;

Χωρίς να υπολογίζονται παράγοντες όπως η διαχρονικότητα τα σύμμεικτα κτίρια και μιλώντας καθάρά για τιμές κατασκευής σκελετού τα κτίρια αυτά είναι οικονομικότερα μόνο από ένα ύψος και άνω. Σε εκείνα όμως τα κτίρια -ακόμα και λίγων ή ενός ορόφων- που οι ιδιοκτήτες τους τα θέλουν να πληρούν τους κανόνες υψηλού αντισεισμικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού (λόγων των τοιχοποιιών που χρησιμοποιούνται στα σύμμεικτα κτίρια),το ώφελος ξεκινάει από τα 300 ευρώ το τ.μ. Επειδή όμως το κόστος εξαρτάται κυρίως από την κατασκευαστική εταιρεία θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εμείς σαν εταιρεία δεν απευθυνόμαστε σε πελάτες που επιθυμούν αυτή την τόσο ασφαλή για αυτούς και την οικογένειά τους, κατασκευαστική λύση σε χαμηλές τιμές. 

Είμαι ιδιαίτερα δύσπιστος σε σχέση με τα σύμμεικτα κτίρια. Θα μπορούσα να έχω κάποιες πληροφορίες ή μια προσφορά;

Η πείρα κατέδειξε ότι αν είστε από την αρχή πολύ δύσπιστος τότε κατά πάσα πιθανότητα η συνεργασία σας με εταιρεία σύμμεικτων κτιρίων δεν θα είναι η καλύτερη κυρίως γιατί το περιβάλλον μας συνήθως,λόγω αγνοίας, προσπαθεί να μας αποτρέψει από τη σύμμεικτη δόμηση. Από την πλευρά μας σαν εταιρεία, σίγουρα δεν επιθυμούμε ούτε εμείς μια συνεργασία με τις όποιες φοβίες.

Έχω φίλο μηχανικό και θα εμπιστευτώ σε αυτόν τα σχέδιά μου. Κάνω καλά;

Ήδη ερχόμενος μετά από εκπόνηση αδείας από συμβατικό μηχανικό στην Econ έχετε τουλάχιστον χάσει όλο το κόστος της καθώς δεν έχουμε δυνατότητα για καμιά έκπτωση. Ακούγεται παράλογο αλλά οι πιθανότητες για προβληματική συνεργασία και τα ενδεχόμενα λάθη λόγω της άγνοιας, συνήθως, των υπολοίπων μηχανικών πάνω στις λεπτομέρειες και τις απαιτήσεις μιας τέτοιας κατασκευής μας αναγκάζει ως εταιρεία να χρεώνουμε αυτή την πιθανότητα. Επίσης ενδέχεται να έχετε στα χέρια σας είτε βαριά μελέτη ή μελέτη με λάθη μικρά ή μεγάλα. Ακόμα και αν δεν είναι λάθη κάποια από αυτά σίγουρα δεν ακολουθούν την τυποποίηση μιας εταιρείας όπως η δική μας και όλα αυτά κοστίζουν χρόνο, ποιότητα και χρήμα. Με λίγα λόγια είναι το να εμπιστεύεστε μηχανικό συμβατικών κατασκευών σαν να επισκέπτεται κάποιος παθολόγο για καρδιολογικό πρόβλημα. Δυστυχώς στη χώρα μας ότι δηλώσεις είσαι και οι συμβατικοί μηχανικοί που καταπιάνονται με σύμμεικτα ή δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν λάθος το αντικείμενο έστω και σε μικρολεπτομέρειες.

Ποιά τοιχοποιία να προτιμήσω για τη σύμμεικτη κατασκευή μου;

Α. Κατοικίες
Η Econ προτείνει ανεπιφύλακτα τις τοιχοποιίες τύπου 3d Panels που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Η τοιχοποιία αυτή αποτελείται από διογκωμένη πολυστερίνη και δύο πλέγματα εκατέρωθεν αυτής, ενωμένα μεταξύ τους με εγκάρσιες φουρκέτες και το σύστημα -ως πάνελ πλέον- συγκολλάται στον σκελετό (άνω) και σε ειδικά τεμάχια στο κάτω μέρος και τελικά επιχρύεται με σοβά έως 5 εκ. ειδικά ενισχυμένο και με ολική απουσία ασβέστη από το μείγμα του αλλά με υποκατάστατα αυτού.
Είναι ολόσωμες τοιχοποιίες με λογικό κόστος, ΙΚΑ μόνο στο σοβά και εξαιρετικές θερμομονωτικές ικανότητες, ηχομόνωση και ανταπόκριση σεισμικά στον ελαστικό μεταλλικό σκελετό και ταχύτητα κατασκευής.
Ο λόγος -κατά τη γνώμη μας- που κάποιες ελληνικές εταιρείες σύμμεικτων κτιρίων προτείνουν άλλες τοιχοποιίες (πολλές εκ των οποίων επικίνδυνες σε συνδυασμό με τον ελαστικό και ελαφρύ μεταλλικό σκελετό) είναι καθαρά ανταγωνιστικός με τις παραγωγούς ελληνικές εταιρείες τοίχων τύπου 3d panels.
Ωστόσο το προιόν δοκιμάστηκε και πιστοποιήθηκε ακόμα και για δημόσια έργα από φορείς όπως τα πολυτεχνεία,ικανοποιημένους πλήρως χρήστες του, και φυσικά και από εμάς στα χρόνια και συμπεριφέρεται άψογα στα σύμμεικτα κτίρια και η Econ δεν μπορεί παρά να το προτείνει ανεπιφύλακτα σε πελάτες όμως που δεν έχουν κάποιο κώλυμμα με τη χρήση σοβά.
Β. Γραφεία πολυώροφα
Σε αυτή την περίπτωση προτείνονται τοιχοποιίες ξηράς δόμησης ανάλογα και της τελικής επιφάνειας. Αυτό για λόγους ταχύτητας αλλά και καλύτερου συνδυασμού αυτών των τοίχων με εσωτερικούς τοίχους και επενδύσεις.

Μου προτείναν εναλλακτικές λύσεις στο σκελετό ή στην τοιχοποιία και μου άρεσαν. Θα τις εφαρμόσετε στο κτιριό μου;

Κατηγορηματικά όχι στην τοιχοποιία (εκτός αν επιθυμείτε ολόσωμη τοιχοποιία ξηράς δόμησης) και πιθανότατα όχι στις λύσεις που θα μας προτείνετε εσείς, εκτός αν προέρχονται από εξειδικευμένους μελετητές με μακροχρόνια εμπειρία στη μελέτη αλλά και στην κατασκευή, καθώς σαν εταιρεία ακολουθούμε αυστηρά μια τυποποίηση που προήλθε από ενδελεχή και μακροχρόνια εφαρμογή, ενασχόληση και έρευνα αγοράς.

Είναι τα κτίρια αυτά αντισεισμικά;

Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, παγκοσμίως, κατάρρευση σύμμεικτου κτιρίου από σεισμό. Μάλιστα εδώ θα βρείτε και μια σχετική έρευνα που αποδεικνύει την άριστη συμπεριφορά των κτιρίων αυτών σε διάφορους γνωστούς σεισμούς. Η αντισεισμικότητα οφείλεται στον ελαστικό και ελαφρύ σκελετό με ομοιόμορφες ιδιότητες και απουσία ψαθυρότητας όπως στον σκελετό με οπλισμένο σκυρόδεμα.